Recensie

Recent heb ik – Rudi Bissels – een uitgebreide testrit gemaakt op deze fiets die 14Carbon hiervoor aan mij beschikbaar heeft gesteld.

De fiets – model Aero Classic – is licht, stijf en ook comfortabel. Bochten scherp nemen voelt ook heel vertrouwd mede door de stijve wielen. En natuurlijk even een serieuze sprint getrokken waarbij ook elke trap raak was.

Kortom dat beloofd wat voor 14carbon.com. Dit merk heeft wat mij betreft met de frames en de wielen een toekomst in fietsend en triathlonnend Nederland, om te beginnen in de eigen omgeving Friesland.

Hierbij wat detailbevindingen.

Frame geometrie:

De fiets (ik had maat S) heeft, naar mijn idee een centimeter langere bovenbuis in verhouding tot de zitbuis, dit komt de rechtuit rijeigenschappen (zoals stabiliteit en ontspannen vasthouden van stuur) ten goede, zonder dat de wendbaarheid wordt aangetast. Ik vermoed dat de goede wendbaarheid mede wordt veroorzaakt door de juiste hoek van de voorvork.

Voorvork:

De voorvork is van op zij gezien redelijk recht, maar als je van voren kijkt zie je een lichte buiging, hierdoor heeft de fiets een prima rechtuit rij ervaring (niet nerveus sturen dus) maar tevens een comfortabele rij eigenschap wanneer je hobbels en bobbels in het wegoppervlak tegenkomt.

Achterbrug/Achtervork:

Deze fiets is duidelijk voor snelheid gebouwd de aerodynamica van de combinatie achterbrug/-vork en achterwiel ziet er goed uit en voelt vertrouwd, als je zittend op het zadel over een slecht wegdek gaat. Door het optimaal afstellen van het zadel (zie volgend onderwerp) zit je heel snel vertrouwd op deze fiets en draai je de pedalen makkelijk rond.

Zadelpen:

Prettig voor het afstellen en aanpassen aan de renner is de zadelpen, het zadel kan namelijk heel makkelijk en heel nauwkeurig meer naar voren of naar achteren worden geplaatst, tevens is het eenvoudig om het zadel horizontaal af te stellen. De eerlijkheid gebied me te zeggen dat deze zadelpen geen schoonheidsprijs verdient, maar het past wel erg goed bij de fiets en is tevens van carbon wat het gewicht ten goede komt. Verder is het vastzetten van de zadelpen op de juiste hoogte in het frame makkelijk, de borging schroef is eenvoudig aan te draaien en je hoeft niet bang te zijn dat het zadel gaat zakken. Prettig voor het oog is dat de borgingschroef mooi verzinkt in het frame zit en toch goed bereikbaar is voor je inbussleutel.

Wielen:

In één woord: formidabel. Perfect handmatig gespaakt (volgens een onafhankelijke kenner). De velg is modern breed, hetgeen de aerodynamica ten goede komt en waardoor 25 mm banden perfect passen. Dat laatste helpt natuurlijk ook weer mee in het conform en de wendbaarheid van het geheel. De velgrand voor het remmen laat geen structuur zien, maar de remmende werking (alleen getest met droog weer) is gewoon prima.

Stuur:

De testfiets was voorzien van een Ursus carbon stuur met geïntegreerde stuurpen. De kabels zijn daarbij keurig weggewerkt en bij een sprint of accelereren doet dit stuur de fiets eer aan omdat het geheel stijf aanvoelt zodat alle kracht in voorwaartse snelheid wordt omgezet.

Afmontage:

Het is duidelijk dat men de fiets afmonteert met een bijpassende (van gelijkwaardige kwaliteit) onderdelengroep. In het geval van mijn testfiets betrof het de Campagnolo Chorus EPS groep, die behoeft natuurlijk geen recensie. Maar dit geeft aan dat 14carbon.com serieus aan de toekomst werkt.

×

 

Hi

Select one of our specialists

× Hoe kan ik je helpen?